Brașovul ar putea fi primul oraș din țară care să genereze și implementeze o strategie de transport public care să se adreseze cu precădere persoanelor care își desfășoară activitatea în altă localitate decât cea de reședință. Aceasta deoarece Regia Autonomă de Transport (R.A.T.) Brașov va înainta către Agenția Metropolitană Brașov, pentru includerea în documentele programatice ale Polului de Creștere Brașov, respectiv în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Durabilă, a unei propuneri de dezvoltare a transportului public de navetiști.
Potrivit directorului general al R.A.T. Brașov, ing. Cristian Radu, ”caracteristicile principale ale modelului de transport public dedicat navetiștilor se referă la înființarea unor trasee de transport public care să facă legătura între zonele rezidențiale ale Municipiului Brașov și zonele industriale din arealul metropolitan, funcționarea transportului pe aceste trasee sub forma unui serviciu de transport rapid, iar serviciile oferite să fie caracterizate prin capacitate mare de transport și funcționare la orele de început și sfârșit de program”.
Ing. Cristian Radu a mai precizat că un asemenea sistem poate fi implementat în mai multe etape, primele dintre ele referindu-se la înființarea, cu resursele materiale existente, a trei trasee de transport rapid pentru deservirea agenților economici din Municipiul Brașov (2017), dezvoltarea sistemului de transport rapid cu includerea platformei IAR Ghimbav și a Parcului Industrial Ghimbav (2018) și dezvoltarea sistemului de transport rapid în Zona Metropolitană (2019), aceasta și funcție de evoluția cadrului legislativ.
De menționat faptul că, la ora actuală, transportul de navetiști în municipiul Brașov se realizează prin utilizarea infrastructurii de transport public, fapt care perturbă activitatea R.A.T. Brașov atât din punct de vedere al respectării graficelor de circulație, cât și din perspectiva asigurării condițiilor de siguranță în ceea ce privește îmbarcarea/debarcarea călătorilor.