CONTACT Sesizari Sondaj de opinie
English Romana

Noul Plan Tarifar prevede ieftiniri ale abonamentelor

Regia Autonomă de Transport (R.A.T.) Brașov adoptă politica abonamentului unic, astfel că, începând de la 1 ianuarie 2016, va pune în vânzare abonamente de călătorie pe toate liniile la prețul de 70 de lei/lună, rezultând o ieftinire a abonamentului actual similar cu 45%.
Această măsură este doar una dintre prevederile noului Plan Tarifar al R.A.T. Brașov, aprobat recent de Consiliul Local al municipiului Brașov. Potrivit acestui Plan, prețul unui abonament lunar nenominal pe toate liniile va scădea de la 180 la 105 lei, abonamentul anual pe toate liniile se ieftinește de la 980 la 700 lei, iar abonamentele cu preț redus pentru elevi, studenții Universității ”Transilvania” și donatori de sânge vor costa 35 de lei/lună, fără nici o limitare în privința numărului de călători. Planul Tarifar al R.A.T. Brașov prevede eliminarea abonamentelor lunare pe una sau două linii, dar și înființarea unui tip de abonament pentru toate liniile, plus Linia 20, la prețul de 150 de lei/lună.
Directorul general al R.A.T. Brașov, ing. Cristian Radu a precizat că ”dorim și în acest fel să creștem atractivitatea transportului public în municipiul Brașov. Propunerea înaintată Consiliului Local s-a fundamentat atât pe analize economico-finaciare și monitorizări ale fluxurilor de călători, cât și pe o observare atentă a tendințelor din domeniul politicii tarifare practicate în mai multe orașe din țară comparabile cu Brașovul. Prețul unui abonament pe toate liniile, respectiv 70 de lei/lună, reprezintă cu 15% mai puțin decât prețul actual unui abonament pe două linii. Această măsură, precum și introducerea valabilității biletului de 50 de minute contribuie decisiv în ceea ce privește creșterea mobilității populației pe rețeaua de transport public urban existentă”.
Potrivit aceleiași surse, atât introducerea conceptului de abonament unic, cât și ieftinirile semnificative ale prețurilor altor tipuri de abonamente vor favoriza utilizarea transbordărilor între diferitele linii de transport, fapt care va permite în perspectivă reducerea suprapunerilor de trasee, optimizarea fluxurilor de călători și a traseelor, precum și diminuarea costurilor de exploatare. ”Nu în ultimul rând, dorim ca prin acest nou Plan tarifar să oferim comunității locale un serviciu de transport public cu tarife cât mai accesibile. Acțiunile noastre viitoare vor viza, în continuare, fidelizarea actualilor clienți și atragerea de noi utilizatori ai transportului în comun”, a mai precizat ing. Cristian Radu. Planul Tarifar adoptat de Consiliul Local prevede și mai multe măsuri ce se vor aplica o dată cu punerea în funcțiune a sistemelor electronice de plată a călătoriei. În perioada următoare, noile tarife ce vor fi practicate de R.A.T. Brașov vor fi aduse la cunoștința călătorilor atât prin postarea pe portalul ratbv.ro, în secțiunea ”Tarife”, cât și prin afișarea la punctele de vânzare.

https://extranet.brasovcity.ro/Registratura/Hotarari/Detaliu.aspx?registru=HOT-HCL&nr=590&an=2015

https://extranet.brasovcity.ro/Registratura/Hotarari/Detaliu.aspx?registru=HOT-HCL&nr=589&an=2015