CONTACT Sesizari Sondaj de opinie
English Romana

Dezbatere publică referitoare la transportul public din Braşov

RATBV S.A. organizează vineri, 30 martie a.c., de la orele 17.00, la sediul societăţii, de pe strada Hărmanului, nr. 49, o dezbatere publică referitoare la viitorul transportului în comun în municipiul Braşov şi zona metropolitană Braşov. Prin această întâlnire dăm startul unei serii de dezbateri publice, sub sloganul „Hop on the future”, care vine să contureze mai bine noua strategie de transparentizare a deciziilor conducerii societăţii.
Sunt invitaţi să ia parte la dezbatere reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale, ai instituţiilor publice locale şi centrale, reprezentanţii presei şi, în general, orice persoană interesată de temele abordate. Dezbaterea se va desfăşura între orele 17.00 şi 20.00, în sala de şedinţe de la sediul societăţii. Deoarece estimăm că putem găzdui aproximativ 60 de invitaţi, îi rugăm pe doritori să se înscrie la dezbatere accesând link-ul: https://ratbv.ro/dezbatere-publica/

Tematica de discuție propusă se referă la următoarele subiecte:

1. Oportunități de dezvoltare a transportului public din fonduri europene (POR Axa 4.1)
Se pot finanța proiecte de îmbunătățire și dezvoltare a transportului public (achiziție vehicule, sisteme inteligente de transport, stații, infrastructura transport public) și a altor moduri de transport nemotorizate (piste + parcări biciclete, bike-sharing, pasaje pietonale).
Nu se pot finanța măsuri care urmăresc direct fluidizarea traficului autoturismelor și îmbunătăţirea condiţiilor pentru utilizarea transportului cu autoturismele.

2. Modele de trafic posibile în Municipiul Brașov (autoturisme + transport public + moduri nemotorizate de transport)
Măsurile care îmbunătățesc condițiile de circulație cu autoturismele vor conduce la o creștere tot mai mare a traficului și a emisiilor de noxe în oraș.
Transportul public trebuie să devină o alternativă atractivă pentru deplasările urbane (să înlocuiască deplasările cu autoturismul), iar locuitorii orașului trebuie să conștientizeze necesitatea schimbării preferințelor privind modul de deplasare în interiorul orașului pentru menținerea sănătății și îmbunătățirea calității vieții.


3. Oportunitatea tehnologică a achiziției de vehicule ecologice: transportul cu troleibuze şi alte tehnologii

Transportul cu troleibuze trebuie extins pentru a deveni eficient: se pot achiziționa troleibuze noi cu supercapacitori, care pot circula și pe porțiuni de traseu unde nu există rețea de contact aeriană.
Alte tipuri de vehicule ecologice eligibile prin POR – Axa 4.1 sunt: autobuze diesel-hibrid, autobuze full-electric.

4. Măsuri finanțabile din fonduri europene: benzi dedicate pentru autobuze/troleibuze, amenajare stații
Benzile dedicate transportului public conduc la diminuarea timpilor de călătorie (în același timp se descurajează utilizarea autoturismelor prin reducerea nr. de benzi). Beneficiu: posibilitatea dezvoltării unor axe de transport rapid, de mare capacitate și intervale reduse de succedare între vehicule.
Alte măsuri propuse: înlocuirea adăposturilor de călători cu construcții moderne, care să asigure condiții mai bune de așteptare, vizibilitate, informare a călătorilor; măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de îmbarcare/debarcare în stații; terminal de transport la Gara Brașov orientat către facilitarea intermodalității; resistematizare terminal Livada Poștei.