CONTACT Sesizari Sondaj de opinie
English Romana

1.000.000 de km parcurşi în municipiul Braşov de noile troleibuze Solaris

În mai puţin de un an de la începerea livrărilor către municipiul Braşov, troleibuzele Solaris, cu autonomie pe acumulatori, au parcurs în oraşul nostru 1.000.000 de kilometri. Cele 26 de vehicule de transport persoane, complet nepoluante, au fost achiziţionate de Primăria Municipiului Braşov, în calitate de cofinanțator, cu fonduri nerambursabile, iar din vara anului trecut deservesc liniile cu indicativele 1, 2, 6 şi 31, reuşind să acopere şi zonele fără reţea de contact.
Troleibuzele au fost achiziționate de la firma poloneză Solaris Bus & Coach S.A., cu finanțare prin POR 2014-2020, urmare a proiectului “Achiziţia de mijloace de transport public – troleibuze” depus de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov şi au fost livrate în perioada mai - august 2020. Cele 26 de autovehicule sunt modelul „Solaris Trollino 18“, de 18 metri, articulate, cu o capacitate de 137 de călători, dintre care 42 pe scaune. Acestea sunt dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, două unități de aer condiționat pentru pasageri și una pentru șofer, două display-uri pentru anunțuri, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea telefoanelor și a altor dispozitive mobile, wi-fi. Vehiculele au un acumulator, care oferă o autonomie de minimum cinci km în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le permite să folosească energia stocată în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară. Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta) cu o diferență de nivel de şapte centimetri. Articulația este controlată electronic, iar sistemul de propulsie este furnizat de Skoda, motorul având minimum 250 kW (aproximativ 340 CP). Viteza maximă a acestor troleibuze poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul are un limitator de viteză ajustabil (ASL), astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.
De menţionat faptul că în luna decembrie 2020, Primăria Municipiului Braşov a semnat cu firma Solaris încă un contract de achiziţie cu fonduri nerambursabile, pentru livrarea în 12 luni a 25 de troleibuze de 18 metri ce vor deservi liniile 3, 7, 8, 10 şi 33.
Darea în exploatare a noilor troleibuze Solaris a generat o creștere a calității serviciului de transport persoane oferit de RATBV S.A. și a avut o influență pozitivă importantă în cadrul măsurilor de protecție a mediului înconjurător. Potrivit contoarelor afișate pe site-ul www.ratbv.ro, introducerea în trafic, din luna mai a anului trecut, a autobuzelor electrice SOR și a troleibuzelor noi Solaris a însemnat o reducere de peste 31 de tone de oxizi de azot (NOx), peste 13 tone de CO, peste patru tone de hidrocarburi și peste 630 de kg de particule (PM 2,5; PM 10 etc.).