CONTACT Sesizari Sondaj de opinie
English Romana

700.000 de kilometri cu autobuzele electrice în Brașov

Autobuzele electrice SOR, achiziţionate de Primăria Municipiului Braşov, în calitate de cofinanțator, cu fonduri nerambursabile, au parcurs un total de 700.000 de km în oraşul nostru, având o contribuție importantă în privința reducerii poluării. Până la acest moment, RATBV a recepţionat 38 de autobuze electrice SOR, acest tip de vehicule nepoluante fiind introduse în circulație pe liniile 9, 15, 22, 23B, 32, 34, 36, 50 și 53.
De menționat faptul că zilele trecute societăţii noastre i-a fost livrat cel de-al şaselea autobuz electric cu lungimea de 8 metri, aceste vehicule deservind zona Centrului Vechi al orașului. În ceea ce priveşte autobuzele electrice de 12 metri, până acum au fost recepţionate 32 de asemenea autovehicule. Estimările RATBV arată că pe parcursul anului 2021 autobuzele electrice, inclusiv cele ce urmează a fi recepționate, vor parcurge în Brașov peste 2.000.000 de km.
Potrivit contoarelor afișate pe site-ul www.ratbv.ro, doar introducerea în trafic a autobuzelor electrice și troleibuzelor noi, din data de 25 mai 2020, a însemnat o reducere de circa 30 de tone de oxizi de azot (NOx), peste 12 tone de CO, aproape patru tone de hidrocarburi și aproape 600 de kg de particule (PM 2,5; PM 10 etc.). Oxizii de azot sunt substanțe ce produc iritarea și/sau lezarea căilor respiratorii, favorizează formarea ploilor acide, precum și a fenomenului de smog deasupra orașelor.
Autobuzele electrice de 12 metri sunt produse de firma SOR Libchavy s.r.o., din Cehia și au câte trei uși duble, podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate de 102 călători, din care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, trei validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație. De asemenea, autobuzele sunt prevăzute cu sistem de supraveghere video exterior/interior autobuz (şapte camere video / vehicul), sistem automat de numărare a pasagerilor, sistem de diagnosticare și colectare parametri vehicul, sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat. Ele sunt dotate cu motor electric de tracțiune amplasat central, putere nominală: 160 kW, cu recuperarea energiei la frânare și baterii de tracțiune cu o capacitate de 263 kWh, autonomie minim 200 km.
Autobuzele electrice de 8 metri sunt produse tot de SOR Libchavy s.r.o., din Cehia și au câte două uși (ușa a doua dublă), podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate de 53 călători, din care 16 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, două validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație. De asemenea, autobuzele sunt prevăzute cu sistem de supraveghere video exterior/interior autobuz (şapte camere video / vehicul), sistem automat de numărare a pasagerilor, sistem de diagnosticare și colectare parametri vehicul, sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat. Ele sunt dotate cu motor electric de tracțiune electric, putere nominală: 120 kW, cu recuperarea energiei la frânare și baterii de tracțiune cu o capacitate de 172 kWh, autonomie 220 km. Autobuzele electrice de 8 metri sunt dotate cu un sistem avansat de asistență a șoferului (ADAS) pentru prevenirea coliziunilor cu pietonii, bicicliștii sau vehiculele care circulă în părțile laterale ale autobuzului, se află în „unghiul mort” sau pe o traiectorie de coliziune cu autobuzul.